Przepis na mała cukierenka sernik na zimno 📖
Przepis na małą cukierenkę sernik na zimno:Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g stopionego masła
- 500 g twarogu
- 200 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 12 g żelatyny
- 100 ml ciepłej wody
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)
1. Herbatniki rozkruszamy w misce lub blendujemy na drobny pył. Dodajemy stopione masło i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
2. Masę herbatnikową wylewamy na dno formy (około 20 cm średnicy) i równomiernie rozprowadzamy, delikatnie uciskając.
3. W osobnej misce miksem ubijamy twaróg, śmietanę kremówkę, cukier, cukier wanilinowy, sok i startą skórkę z cytryny, aż powstanie gładka masa.
4. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy, a następnie dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
5. Całość wylewamy na przygotowany spód herbatnikowy.
6. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
7. Po schłodzeniu sernik wyjmujemy z formy, dekorujemy ulubionymi owocami i podajemy.
Smacznego!