Przepis na małe tortille 📖
Przepis na małe tortille:Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj olej roślinny i powoli wlewaj ciepłą wodę, jednocześnie mieszając składniki widelcem.
3. Gdy składniki się połączą, wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich kulki.
5. Każdą kulę rozwałkuj na cienki placek o średnicy około 15 cm.
6. Na patelni rozgrzej olej i smaż tortille po około 1-2 minuty z każdej strony, aż będą lekko zrumienione i elastyczne.
7. Powtarzaj czynności dla pozostałych kulek ciasta.
8. Odstaw tortille na bok, aby ostygły i stwardniały przed podaniem.
9. Gotowe małe tortille można wypełnić ulubionymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa czy sery.
Smacznego!