Przepis na bezy małe 📖
Składniki:- 3 białka jajek
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski.
2. Mieszamy je delikatnie aż uzyskają lekką pianę.
3. Stopniowo dodajemy cukier puder, ciągle mieszając mikserem lub trzepaczką.
4. Wlewamy sok z cytryny i kontynuujemy ubijanie piany do momentu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
5. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy, wyposażonej w gładkie końcówki.
6. Na przygotowany blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy małe beziki. Możemy robić małe, okrągłe kropki lub fantastyczne kształty.
7. Blachę z bezami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 1 godzinę, aż bezy będą chrupiące i lekko zezłociste.
8. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy beziki do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Gotowe bezy możemy podawać samodzielnie lub użyć ich do dekoracji ciast, lodów czy innych deserów. Smacznego!