Przepis na małe drożdżówki 📖

Przepis na małe drożdżówki:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- dodatki według preferencji (np. dżem, czekolada, posypka)

Przygotowanie:
1. W małym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Odstaw na kilka minut aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru i szczyptę soli.
3. Dodaj rozpuszczone masło i jajko do miski z mąką. Wlej również rozczyn z aktywowanymi drożdżami.
4. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do zagniatania ciasta. Kontynuuj zagniatanie, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki, jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.
5. Przykryj misę ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie zagniataj, aby się odgazować.
7. Następnie podziel ciasto na mniejsze porcje i formuj małe kuleczki.
8. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z odpowiednimi odstępami.
9. Przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
10. Po tym czasie piecz drożdżówki w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15-20 minut, aż będą rumiane i napuszone.
11. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
12. Gdy drożdżówki ostygną, możesz je posypać cukrem pudrem, polać polewą, nadziać dżemem lub dowolnymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

małe eklerki
male golonki
małe hamburgery
małe makaroniki
małe pierożki