Przepis na małe brownie 📖

Oto przepis na małe brownie:

Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 60 g mąki pszennej
- opcjonalnie: 50 g orzechów włoskich lub ulubionych bakalii

Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. W osobnym naczyniu rozpuść masło.
3. W dużej misce wymieszaj rozpuszczoną czekoladę, masło i cukier, aż powstanie jednolita masa.
4. Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj przesiewaną mąkę, mieszając cały czas, aż składniki się połączą.
6. Jeśli dodajesz orzechy lub bakalie, teraz jest odpowiedni moment na ich dodanie.
7. Przełóż ciasto do keksówki lub formy do brownie, wcześniej wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej i posypanej mąką.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a w środku ciasto lekko wilgotne.
9. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Pokrój na małe kwadratowe porcje i podawaj od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki małe
małe hamburgery
małe pierożki
male golonki
male omlety