Przepis na malinową chmurkę ciasto 📖

Składniki:
- 200 g malin
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 ml mleka

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Maliny obmyj i osusz.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. W dużym naczyniu utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
5. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując.
6. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, miksując na wolnych obrotach.
7. Dodaj mleko i sól. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
8. Przełóż połowę ciasta do żaroodpornego naczynia (ok. 20x20 cm), wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia.
9. Nałoż ciasto na maliny i posyp równomiernie resztą ciasta.
10. Wstaw do piekarnika na około 40-45 minut, aż upieczona chmurka nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Kiedy ciasto będzie już zimne, pokrój je na kwadratowe lub prostokątne porcje i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

malinową chmurkę
malinową chmurkę thermomix
malinowa chmurke z beza
malinową chmurkę bez pieczenia
malinową chmurkę na biszkopcie