Przepis na malinową chmurkę na biszkopcie 📖

Składniki:
- 250 g malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 150 ml gorącej wody
- 1 opakowanie biszkoptów (ok. 200 g)

Przygotowanie:
1. Maliny dokładnie oczyść i umyj. Następnie zmiksuj je z 1 łyżką cukru pudru, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę z 1 łyżką cukru pudru i cukru waniliowego na sztywno.
3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
4. Do ubitej śmietany dodaj stopniowo rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszając.
5. Wszystko połącz - do ubitej śmietany wlej zmiksowane maliny i delikatnie wymieszaj.
6. W prostokątnej formie układaj warstwy biszkoptów nasączonych sokiem malinowym mieszającym z odrobiną wody.
7. Na wierzch dodaj połowę ubitej śmietany, a następnie kolejną warstwę biszkoptów nasączonych sokiem malinowym.
8. Całość przykryj drugą połową ubitej śmietany.
9. Wstaw formę do lodówki na minimum 3 godziny, aby masa zgęstniała.
10. Po tym czasie wyjmij chłodnik z formy, krojąc go na porcje.
11. Możesz udekorować chmurkę posypując wierzch startą czekoladą, świeżymi malinami lub listkami mięty.

Smacznego!

Podobne przepisy

malinową chmurkę
malinową chmurkę thermomix
prosty malinową chmurkę
malinową chmurkę placek
malinową chmurkę ciasto