Przepis na malinową chmurkę w pucharkach 📖

Przepis na malinową chmurkę w pucharkach:

Składniki:
- 300 g malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Maliny dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
2. W misce wymieszaj maliny, cukier i sok z cytryny. Całość zostaw na około 10 minut, aby maliny puściły sok.
3. W międzyczasie schłodź miseczkę, w której będziesz ubijać śmietanę. Wstaw ją do zamrażarki na kilka minut lub umieść w niej kostki lodu, aby ją schłodzić szybciej.
4. Ubij śmietanę kremówkę, dodając stopniowo cukier puder i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie, aż śmietana zgęstnieje i utworzy sztywne, puszyste szczyty.
5. Na dno pucharków nałóż po dwie łyżki malin, a następnie równą ilość ubitej śmietany.
6. Powtórz kolejność warstw, dodając kolejne łyżki malin, a na górze pozostałą część śmietany.
7. Pucharki z chmurką wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby przestudzić i dobrze się schłodzić.
8. Przed podaniem udekoruj malinami lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

malinową chmurkę
malinową chmurkę ciasto
malinową chmurkę placek
dobry malinową chmurkę
malinową chmurkę na biszkoptach