Przepis na mazurek cytrynowy 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- dowolne owoce (np. jagody, truskawki) do dekoracji
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, żółtko, otartą skórkę z cytryny oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto za pomocą rąk, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa.
2. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wyłóż je na blaszkę do tarty.
4. Wierzch ciasta delikatnie nakłuj widelcem, aby nie wyrosło podczas pieczenia.
5. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20-25 minut, aż złoci się z wierzchu.
6. W międzyczasie do rondelka dodaj cukier puder i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty lukier.
7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je na bok, aby wystygło.
8. Na wierzchu ostudzonego mazurka przelej lukier cytrynowy, równomiernie go rozprowadzając.
9. Na lukier możesz ułożyć dowolne owoce, dodając im dodatkowej dekoracyjnej wartości.
10. Mazurek cytrynowy gotowy! Przed podaniem odczekaj chwilę, aby lukier odrobinę stwardniał.
Smacznego!