Przepis na mazurek duza blacha 📖
Przepis na mazurek duza blacha:Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
- 400 g masy makowej
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g posiekanych orzechów
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj pokrojone zimne masło i zagniataj, aż powstanie kruszonka.
3. Następnie dodaj cukier puder, żółtka, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą dla spodu i drugą mniejszą dla kratki.
5. Dużą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Masa makowa: W rondelku podgrzewaj masło, mleko, cukier, miód i cynamon, aż wszystkie składniki się połączą.
7. Dodaj masę makową na rozwałkowane ciasto.
8. Drugą część ciasta rozwałkuj na prostokątną blachę, a następnie pokrój na długie paski w jednostajne kratki.
9. Koszyczek na wierzchu mazurka ułóż z pasków ciasta. Możesz również ozdobić w inny sposób, według własnej fantazji.
10. Posyp mazurek wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi orzechami.
11. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C, do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
12. Po upieczeniu mazurek wystudź, a następnie pokrój na kwadratowe lub prostokątne porcje.
Smacznego!