Przepis na mazurek królewski 📖
Przepis na mazurek królewski:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka octu
- 200 g dżemu np. morelowego
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 100 g rodzynek, namoczonych
- 1 białko
- 100 g cukru
Przygotowanie:
1. Do miski dodaj mąkę, masło, cukier puder, żółtko, wodę i ocet.
2. Składniki zagnieć rękoma, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części - większą i mniejszą.
4. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dnie formy do tarty.
5. Łyżką rozsmaruj dżem na rozwałkowanym cieście.
6. Na wierzch posyp posiekanymi orzechami i odsączonymi rodzynkami.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
8. Z tego ciasta wycinaj ozdobne wzory, np. kratkę.
9. Wierzch mazurka udekoruj wyciętymi kształtami, układając je na dżemie.
10. Białko ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.
11. Pianę wyrównaj na brzegach mazurka.
12. Wstaw mazurek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
13. Piecz przez około 30-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
14. Po upieczeniu ostudź, a następnie wyjmij z formy.
Smacznego!