Przepis na rosół królewski 📖

Przepis na rosół królewski:

Składniki:
- 1 kg różnych kawałków drobiu (np. kurczaka, kaczki, indyka)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Umieść mięso drobiowe w dużym garnku i zalej je wodą.
2. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny. Podczas gotowania usuń osad z powierzchni bulionu.
3. Po tym czasie, obierz i pokrój warzywa – marchewki, pietruszkę, por, cebulę i czosnek. Dodaj je do garnka z mięsem.
4. Dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie.
5. Kontynuuj gotowanie z warzywami przez kolejne 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie, a bulion nasycony smakiem.
6. Przypraw rosół solą i pieprzem według własnego gustu.
7. Przelej rosół do miski lub talerzy, dekorując go posiekaną natką pietruszki.
8. Podawaj gorący i smacznego!

Wskazówka: Możesz również dodać do rosółu dodatkowe warzywa, takie jak selera, kalarepę czy pasternak, aby nadać mu bogatszy smak. Możesz również podać go z kluskami lanymi lub makaronem.

Podobne przepisy

omlet królewski
mazurek królewski
tort królewski
jabłecznik królewski
lukier królewski