Przepis na sernik krolewski 📖
Przepis na sernik królewski:Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 250 g masła
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania formy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
2. Przygotowujemy ser. Twaróg trzeba dokładnie zmiksować, najlepiej z pomocą blendera, aż uzyska się jednolitą masę.
3. Do masy serowej dodajemy masło i miksujemy razem aż do połączenia składników.
4. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Tak przygotowane jajka dodajemy do masy serowej i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
5. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Przelewamy masę do formy i wyrównujemy.
7. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. Pamiętajmy, że czas pieczenia może być różny, w zależności od rodzaju piekarnika.
8. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie, aż ostygnie.
9. Gotowy sernik królewski możemy udekorować np. owocami lub polewą czekoladową.
Smacznego!