Przepis na sernik krolewski 📖

Przepis na sernik królewski:

Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 250 g masła
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania formy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

2. Przygotowujemy ser. Twaróg trzeba dokładnie zmiksować, najlepiej z pomocą blendera, aż uzyska się jednolitą masę.

3. Do masy serowej dodajemy masło i miksujemy razem aż do połączenia składników.

4. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Tak przygotowane jajka dodajemy do masy serowej i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

5. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.

6. Przelewamy masę do formy i wyrównujemy.

7. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny. Pamiętajmy, że czas pieczenia może być różny, w zależności od rodzaju piekarnika.

8. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie, aż ostygnie.

9. Gotowy sernik królewski możemy udekorować np. owocami lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

najprostszy sernik królewski
sernik królewski pyszny
puszysty sernik królewski
sernik królewski z rodzynkami
sernik krolewski na zimno