Przepis na mazurek kwestia smaku 📖
Przepis na mazurek Kwestia Smaku:Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g dżemu (np. truskawkowego, wiśniowego lub malinowego)
- 100 g posiekanych orzechów (np. włoskich lub migdałów)
- 100 g czekolady do ozdoby
Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć ręcznie aż uzyskasz jednolite ciasto.
2. Podziel ciasto na dwie części - jedna powinna być większa niż druga.
3. Dużą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i przenieś ją na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
4. Rozsmaruj dżem równomiernie na cieście.
5. Z mniejszej części ciasta uformuj w długi walec i delikatnie rozciągnij go na środku blaszki z dżemem.
6. Posyp orzechami równomiernie na walec i docisnij delikatnie palcami do ciasta.
7. Piecz mazurek w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
8. Ostudź mazurek po wyjęciu z piekarnika.
9. Przed podaniem, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i powstałą czekoladową polewą udekoruj wierzch mazurka, np. poprzez ściskanie czekoladową wstążką.
Smacznego!