Przepis na mazurek wielkanocny kwestia smaku 📖

Przepis na mazurek wielkanocny:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g masy makowej
- 150 g masy orzechowej
- 100 g bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny, daktyli)
- 200 g dżemu (np. wiśniowego, truskawkowego)
- 2 białka jajek
- 50 g cukru

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozkrusz je w palcach, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj cukier puder, żółtka i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
3. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nimi spód blaszki do tarty.
4. Rozwałkuj mniejszą część ciasta na grubość około 0,5 cm i wytnij z niej paski, które ułóż na brzegu blaszki, tworząc boki mazurka.
5. Na spód tarty rozsmaruj masę makową, a następnie na niej rozłoż bakalie.
6. Wierzch mazurka posmaruj dżemem.
7. Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Otrzymany beza wyłóż na wierzch mazurka.
8. Mazurek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, aż beza nabierze złocistego koloru.
9. Po upieczeniu, wyjmij mazurek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Gotowy mazurek można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Gotowy mazurek podawaj na świątecznym stole i ciesz się jego pysznym smakiem!

Podobne przepisy

żurek wielkanocny kwestia smaku
mazurek kwestia smaku
wielkanocny mazurek
mazurek wielkanocny
mazurek wielkanocny tradycyjny