Przepis na mazurek makowkruchym spodzie 📖

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 400 g maku
- 200 ml mleka
- 150 g cukru
- 50 g migdałów

Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Składniki zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
3. W międzyczasie gotujemy mak w mleku, dodając cukier.
4. Odsączamy mak, a następnie blendujemy go na gładką masę.
5. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy.
6. Na ciasto równomiernie wykładamy masę z maku.
7. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej ozdobne kształty (np. gwiazdki, serca) i układamy je na macie.
8. Całość posypujemy pokrojonymi migdałami.
9. Wkładamy mazurek do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut, aż spód będzie lekko zezłocisty.
10. Po upieczeniu studzimy mazurek w formie, a następnie wyjmujemy i podajemy. Smacznego!

Podobne przepisy

pizze o grubym spodzie
sernik na kruchym spodzie
szarlotkę na kruchym spodzie
ciasto do pizzgrubym spodzie
pizze na gotowym spodzie