Przepis na mazurek rozkoszny 📖

Składniki:

- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 150g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka dżemu (np. truskawkowy, malinowy lub porzeczkowy)
- garść posiekanych orzechów (np. laskowych lub włoskich)
- 100g czekolady deserowej

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło i siekamy mieszając palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy energicznie, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolite ciasto.

3. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie części rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nimi dno i boki formy do tarty. Resztę ciasta zostawiamy na wierzch.

4. Na dnie rozłożymy równą warstwę dżemu.

5. Na dżem posypujemy posiekane orzechy.

6. Trzecią część ciasta siekamy na drobne kawałki i równomiernie wykładamy na wierzch.

7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-40 minut, aż wierzch zbrązowieje.

8. Po wystudzeniu mazurka ozdabiamy tarte posiekaną czekoladą.

9. Mazurek rozkoszny gotowy! Możemy podawać go na świątecznym stole lub na inne okazje. Smacznego!

Podobne przepisy

jagodzianki rozkoszny
rozkoszny naleśniki
babkę rozkoszny
szparagi rozkoszny
sernik rozkoszny