Przepis na szparagi rozkoszny 📖
Przepis na szparagi rozkoszny:Składniki:
- 500g szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sok z jednej cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Papryka cayenne (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Zaczynamy od przygotowania szparagów. Odcinamy końce twardych, włóknistych części i obieramy je delikatnie. Jeśli szparagi są grube, można je również obrać zewnętrzną warstwę skórki.
2. Następnie szparagi wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy przez około 3-5 minut, aż staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Po ugotowaniu odcedzamy je.
3. W dużym rondlu rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy, aż zacznie się lekko rumienić i wydzielać aromat.
4. Do rondla dodajemy ugotowane szparagi i delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się masłem i czosnkiem. Smażymy przez kilka minut, aż szparagi staną się lekko zrumienione.
5. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz także dodać szczyptę papryki cayenne.
6. Smażymy szparagi przez jeszcze kilka minut, mieszając je od czasu do czasu, aby nie przypaliły się.
7. Gotowe szparagi rozkoszne podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!