Przepis na mazurek tradycyjny wielkanocny 📖
Mazurek tradycyjny wielkanocny to pyszne i aromatyczne ciasto, które często jest przygotowywane na świąteczny stół. Przepis na niego jest prosty i obejmuje kilka podstawowych składników. Oto jak przygotować tradycyjny mazurek wielkanocny:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- ulubione bakalie (np. orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce)
- powidła śliwkowe
- lukier do polewy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko, następnie zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z wyciąganą łopatką. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać śmietanę, żeby je lekko zwilżyć.
3. Gotowe ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą. Większą część spłaszcz obłym placekiem i wyłóż nim spód formy do pieczenia.
4. Na spód ciasta rozsmaruj powidła śliwkowe (lub inne ulubione powidła) - ilość zależy od preferencji smakowych.
5. Z mniejszej części ciasta uformuj walec, a następnie rozwałkuj go na prostokąt. Pokrój prostokąt na paski i ułóż na maku, tworząc charakterystyczne kratownice.
6. Cały wierzch mazurka możesz udekorować ulubionymi bakaliami (np. orzechami i migdałami), a także rodzynkami i suszonymi owocami.
7. Mazurek włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch nabierze złocistego koloru.
8. Po upieczeniu, ostudź mazurek i jeżeli chcesz, możesz go polać lukrem.
Gotowy tradycyjny mazurek wielkanocny możesz podać na świątecznym stole jako pyszne i bogate w smaku ciasto.