Przepis na mazurek wielkanocny orzechowy 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru waniliowego
- biała polewa do dekoracji

Przygotowanie:
1. Zagnieć mąkę, masło, cukier i żółtko, aż powstanie jednolite ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut.
2. Rozdrobnij orzechy włoskie i delikatnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu. Dodaj miód, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
3. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią blachę o wymiarach około 25x20 cm, formując spód mazurka.
4. Wylej przygotowany orzechowy farsz na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozprowadź go na całej powierzchni.
5. Z drugiej części ciasta uformuj długi walec, którym ozdobisz brzegi mazurka.
6. Wstaw blachę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
7. Podczas pieczenia mazurka, przygotuj lukier: rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i połącz ją ze śmietanką kremówką oraz cukrem waniliowym. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją do przestygnięcia.
8. Wyjmij mazurek z piekarnika i ostudź go. Następnie polij go przygotowanym lukrem, tworząc nierównomierne wzory.
9. Dodatkowo, możesz udekorować mazurek białą polewą, tworząc drobne wzory lub pisząc życzenia na jego powierzchni.
10. Mazurek wielkanocny orzechowy jest gotowy do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek orzechowy
mazurek wielkanocny
wielkanocny mazurek
mazurek wielkanocny kajmakowy
mazurek tradycyjny wielkanocny