Przepis na mazurek wielkanocny kajmakowy 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 120g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mleka
- 1 słoik kajmaku
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i utrzyj je z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier i żółtka, wymieszaj.
4. Wlej mleko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Możesz użyć miksera planetarnego.
5. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
6. Dużą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dno formy do tarty, dociskając do dna.
7. Na ciasto w formie wyłóż równomiernie słoik kajmaku.
8. Z mniejszej części ciasta uformuj wstążki i ułóż na wierzchu kajmaku, tworząc kratkę.
9. Piecz mazurek w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
10. Po upieczeniu i ostygnięciu, udekoruj mazurek np. posypując go cukrem pudrem.
Mazurek kajmakowy gotowy! Smacznego!