Przepis na mazurek z jajkiem gotowanym 📖
Przepis na mazurek z jajkiem gotowanym:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka marmolady
- 1 jajko
- 4 jajka na twardo
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Podziel ciasto na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Oba kawałki ciasta przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
3. Głęboką formę do tarty lub prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
4. Dużą część ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość formy. Przenieś ciasto do formy i dokładnie dociskaj do jej dna.
5. Następnie na ciasto rozsmaruj marmoladę.
6. Wszystkie jajka na twardo obierz i pokrój na plasterki. Układaj plasterki jajek na marmoladzie.
7. Teraz resztę ciasta wyjmij z lodówki i również rozwałkuj na wielkość formy. Przykryj nim jajka.
8. Wierzch mazurka możesz delikatnie wyciąć np. za pomocą widelca, tworząc różne wzory.
9. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem.
10. Włóż formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż mazurek nabierze złocistej barwy.
11. Gdy wyjmiesz mazurek z piekarnika, pozostaw go do całkowitego wystygnięcia.
12. Podawaj na świątecznym stole i ciesz się smakiem tradycyjnego mazurka z jajkiem gotowanym!