Przepis na mazurka pomarańczowego 📖

Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 200g masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200g płatków migdałowych
- 2 łyżki płatków kokosowych
- 2 pomarańcze do dekoracji

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
2. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
4. Stopniowo dodawaj ubite jajka do mąki, mieszając delikatnie.
5. Dodaj ostudzone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
6. Na koniec dodaj płatki migdałowe i płatki kokosowe, mieszając równomiernie.
7. Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia.
8. Przelej masę do formy, wyrównaj wierzch.
9. Piecz mazurka w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.
10. W międzyczasie obierz pomarańcze i pokrój w cienkie plasterki.
11. Po upieczeniu, wyjmij mazurka z piekarnika i ułóż plasterki pomarańczy na wierzchu, dekoracyjnie.
12. Pozwól mazurkowi ostygnąć, a następnie pokrój na kwadraty i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

mazurka fit
spod mazurka
mazurka staropolskiego
mazurka szybki
pysznego mazurka