Przepis na mazurka z orzechami 📖

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy do smaku
- szczypta soli
- dżem morelowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Na cieście rozsmaruj dżem morelowy lub pominiętę go, jeśli wolisz mniej słodki mazurek.
6. Posyp rozdrobnionymi orzechami.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj na posypkę i połóż na wierzch orzechów.
8. Wierzch delikatnie dociskaj palcami, aby skleić warstwy ciasta.
9. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 30-40 minut, aż mazurki będą rumiane.
10. Po upieczeniu, ostudź mazurki i pokrój na kwadraty lub romby.

Smacznego!

Podobne przepisy

mazurka fit
lukier do mazurka
mazurka latwy
ciasto do mazurka
dobrego mazurka