Przepis na meksykańskie tacos 📖

Oto przepis na autentyczne meksykańskie tacos:

Składniki:

- 500g mięsa wołowego lub wieprzowego (np. rostbef, polędwica, karkówka)
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- Łyżka soku z limonki
- Łyżeczka ostrej papryki w proszku
- Łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa lub olej do smażenia
- Tortille mączne
- Dołączanie: posiekana kolendra, plasterki limonki, cebula, pikantne sosy, np. salsa, guacamole

Instrukcje:

1. Pokrój mięso na cienkie plastry lub paseczki i włóż je do miski.
2. Dodaj cebulę, czosnek, sok z limonki, ostrą paprykę w proszku, słodką paprykę w proszku, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, aby mięso było dobrze pokryte przyprawami. Pozostaw na około 15-30 minut, aby smaki się przegryzły.
3. Rozgrzej oliwę lub olej w dużym garnku lub głębokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj mięso i smaż je, aż stanie się brązowe i upieczone z zewnątrz, około 5-7 minut.
4. Podczas gdy mięso się smaży, podgrzej tortille na suchej patelni przez kilka sekund z każdej strony, aż staną się elastyczne i delikatnie przypieczone.
5. Przed podaniem nadziewaj tortille mięsem i dodatkami takimi jak posiekana kolendra, plasterki limonki, cebula, a także ostry sos czy guacamole.
6. Zwijaj tortille i podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

tacos
placki tacos
tortille do tacos
tacos guacamole
tacos tortille