Przepis na tacos guacamole 📖
Przepis na tacos z guacamole:Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 limonka
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Na tacos:
- Tortille (2-3 na osobę)
- Mielone mięso (wołowe, wieprzowe lub kurczak)
- Przyprawy do mięsa (np. chilli, kumin, papryka, czosnek)
- Oliwa do smażenia
- Dodatki według upodobań: starty ser, sałata, kawałki pomidora, kwaśna śmietana, itp.
Przygotowanie:
1. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestki i wydrążamy miąższ łyżką do miski.
2. Pomidora obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a resztę kroimy w drobną kostkę.
3. Cebulę również kroimy w małą kostkę.
4. Do miski z awokado dodajemy sok z limonki i delikatnie rozgniatamy składniki tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aż powstanie gładka masa.
5. Do masy awokado dodajemy pokrojony pomidor, cebulę, papryczkę chili i posiekaną kolendrę.
6. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Jeśli guacamole jest zbyt gęste, można dodać więcej soku z limonki lub odrobinę wody.
Przygotowanie tacos:
1. Mielone mięso smażymy na patelni z oliwą, dodając przyprawy według własnych upodobań. Można użyć gotowych mieszanek przypraw dostępnych w sklepach.
2. Tortille można podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce.
3. Na każdej tortilli kładziemy kawałek mięsa, a następnie dodatki według własnych preferencji.
4. Na koniec dodajemy porcję wcześniej przygotowanego guacamole.
5. Zwijamy tortillę, formując taco.
Gotowe! Teraz możemy cieszyć się pysznym tacos z guacamole. Smacznego!