Przepis na menu dorotki naleśniki z jabłkami 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 1 szczypta soli
- 3-4 duże jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, cukier, olej i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
2. Odrobinę oleju rozgrzej na patelni. Następnie, przy użyciu chochli, nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Przełóż usmażone naleśniki na talerz i przykryj, aby się nie wystudziły.
3. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
4. W rondlu rozpuść masło, dodaj cukier, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i dodaj pokrojone jabłka. Duś na średnim ogniu przez około 10 minut, aż jabłka będą miękkie i delikatnie skarmelizowane.
5. Na każdy naleśnik nałóż porcję duszonych jabłek, zwiń w rulon i podawaj na ciepło.
6. Możesz również posypać naleśniki cukrem pudrem lub podać z lodami waniliowymi.
Smacznego!