Przepis na miękką karkówkę z piekarnika 📖
Przepis na miękką karkówkę z piekarnika:Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę umyj, osusz i usuń nadmiar tłuszczu.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj go z oliwą, sosem sojowym, miodem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem w misce.
3. Przygotowanym sosem dokładnie natrzyj mięso z obu stron.
4. Pozostaw karkówkę w marynacie na minimum 30 minut, aby się przegryzła.
5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
6. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową.
7. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
8. Po upływie tego czasu, zdejmij folię i piecz karkówkę jeszcze przez kolejne 30 minut, aż mięso nabierze złocistego koloru.
9. Wyjmij z piekarnika, odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie pokrój na plastry.
Miękką karkówkę z piekarnika można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatek, ziemniaków, warzyw lub makaronu. Smacznego!