Przepis na miękką wątróbkę wieprzową 📖
Składniki:- 500g wątróbki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- Sok z 1 cytryny
Instrukcje:
1. Wątróbkę dokładnie opłucz pod zimną wodą, a następnie osusz ją papierowym ręcznikiem.
2. Następnie pokrój wątróbkę na małe kawałki.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej roślinny.
4. Dodaj posiekane cebule i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni. Smaż na średnim ogniu, aż wątróbka będzie miękka i zarumieniona z zewnątrz.
6. Dopraw solą, pieprzem i szałwią. Dokładnie wymieszaj.
7. Pod koniec smażenia wątróbki skrop ją sokiem z cytryny i jeszcze raz wymieszaj.
8. Gotowe danie podawaj od razu, najlepiej jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Smacznego!