Przepis na wątróbkę wieprzową duszoną 📖

Przepis na wątróbkę wieprzową duszoną:

Składniki:
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 1 łyżka mąki pszenna
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Wątróbkę dokładnie oczyść i pokrój na cienkie plastry.
2. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
3. Na dużą patelnię rozgrzej masło klarowane.
4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
5. Dodaj wątróbkę na patelnię i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż zewnętrzna warstwa się zarumieni.
6. Oprósz mąką pszenną i całość dokładnie wymieszaj.
7. Powoli dodawaj bulion, mieszając ciągle, aż sos zgęstnieje.
8. Dopraw duszoną wątróbkę solą i pieprzem do smaku.
9. Przykryj patelnię pokrywą, zmniejsz ogień do minimum i duś przez około 10-15 minut, aż wątróbka stanie się delikatna i soczysta.
10. W trakcie duszenia, raz lub dwa razy odwróć plastry wątróbki, aby równomiernie się podsmażyły.
11. Gotową duszoną wątróbkę podawaj na talerzach, możesz ją udekorować np. świeżymi ziołami.
12. Danie świetnie pasuje jako dodatek do ziemniaków lub kaszy, można też podać z sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwica wieprzowa duszona
polędwica wieprzowa duszona z jabłkami
wątróbkę cielęcą duszoną
wątróbkę drobiową duszoną
wątróbkę wieprzowa