Przepis na miekkie tofu 📖
Oto przepis na miękkie tofu:Składniki:
- 500 g tofu
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
Instrukcje:
1. Odsącz tofu z nadmiaru wody, owiń je w ręcznik papierowy i delikatnie wyciskaj przez kilka minut. Powtórz ten proces kilka razy, aby jak najbardziej usunąć wilgoć.
2. Pokrój tofu na kawałki o dowolnym kształcie i grubości.
3. W misce wymieszaj sos sojowy, olej roślinny, posiekany czosnek i miód (lub cukier). Możesz dodać również kolendrę lub pietruszkę, jeśli lubisz.
4. Delikatnie obtaczaj każdy kawałek tofu w przygotowanym sosie, upewniając się, że cała powierzchnia jest pokryta.
5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju roślinnego.
6. Smaż tofu na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złociste i chrupiące.
7. Gdy tofu jest gotowe, przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oliwy.
8. Podawaj ciepłe tofu jako dodatek do potraw głównych lub w sałatkach. Smacznego!
Uwaga: Możesz dowolnie dostosować ten przepis, dodając swoje ulubione przyprawy lub składniki, aby nadać tofu wyjątkowego smaku.