Przepis na mielone mięso 📖
Przepis na mielone mięso:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina lub mieszanka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
2. Formuj z masy mięsnej kulki wielkości piłki golfowej, a następnie delikatnie spłaszcz je, tworząc płaskie kotlety.
3. W dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj kotlety i smaż z obu stron, aż będą rumiane i dobrze przypieczone.
4. Mięso mielone możesz podawać samodzielnie jako danie główne, lub użyć go jako składnik hamburgera, spaghetti bolognese, czy też zapiekanki.
5. Podawaj mielone mięso np. z pieczonymi ziemniakami, surówką lub kiszoną kapustą.
Smacznego!