Przepis na mielone schabowe 📖
Składniki:- 500g schabu bez kości
- 1 jajko
- 2 plastry chleba bez skórki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Mąka do panierowania
- Olej lub masło klarowane do smażenia
Instrukcje:
1. Schab opłucz i osusz. Zmiel go dwukrotnie w maszynce do mięsa, aby uzyskać drobną konsystencję.
2. W misce namocz chleb w mleku, aż stanie się miękki. Odcisnij nadmiar mleka.
3. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.
4. W dużej misce połącz zmielone mięso, namoczony chleb, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Dopraw masę solą i pieprzem według uznania.
6. Na dużym talerzu przygotuj mąkę do panierowania.
7. Formuj niewielkie kuleczki z mięsa (ok. 5cm średnicy) i delikatnie spłaszczaj, aby uzyskać kształt schabowego.
8. Oprósz każde mielone schabowe mąką, dokładnie panierując z obu stron.
9. W dużym rondlu rozgrzej olej lub masło klarowane na średnim ogniu.
10. Smaż mielone schabowe na złoty kolor z obu stron. Można robić to na porcjach, aby uniknąć zbytniego stykania się kotletów.
11. Gdy mielone schabowe będą gotowe, odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
12. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka lub sos pomidorowy.
Smacznego!