Przepis na schabowe majonez 📖
Schabowe majonez to pyszne danie, w którym schabowy jest podawany z sosem majonezowym. Oto przepis:Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Sos majonezowy:
- 2 żółtka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozbij jajka do jednej miski i ubij je widelcem. W drugiej misce umieść bułkę tartą.
2. Plastry schabu rozetrzyj solą i pieprzem z obu stron.
3. Każdą porcję mięsa najpierw obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej, dokładnie panierując.
4. Na patelni rozgrzej olej i smaż schabowe po około 4-5 minut z każdej strony, aż będą złociste i dobrze przysmażone.
5. Wyjmij schabowe i odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie sosu majonezowego:
1. W misce umieść żółtka, musztardę, ocet winny, sól i pieprz.
2. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą trzepaczki.
3. Pomału dodawaj olej, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera.
4. Przełóż sos majonezowy do małej miseczki i podawaj go do schabowych jako dip.
Podawaj schabowe z majonezem jako danie główne lub dodatek do warzyw i ziemniaków. Smacznego!