Przepis na mielone z boczkiem i serem 📖
Oto przepis na mielone z boczkiem i serem:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
- 100g boczku
- 100g sera żółtego (można użyć również gouda, cheddara lub innego ulubionego sera)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój na małe kawałki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W dużej misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę i ketchup. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
3. Na dłoniach uformuj kotlety mielone o żądanych rozmiarach.
4. Podziel każdy kotlet mielony na pół, tak aby powstały dwie cienkie części.
5. Na jednej połowie kotleta umieść pokrojony wcześniej boczek, a na nim posyp startym serem. Przykryj drugą połową kotleta i dokładnie zlep brzegi, aby farsz pozostał wewnątrz.
6. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż będą rumiane i dobrze przypieczone.
7. Podawaj mielone z boczkiem i serem jeszcze gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami puree, surówką lub sałatką.
Smacznego!