Przepis na mielone owinięte boczkiem 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 200g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój na cienkie plasterki.
2. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania.
3. Z masy mięsnej formuj małe kotleciki.
4. Na desce układaj plastry boczku obok siebie, tak aby się dotykały. Na każdy plaster boczku połóż kotlecik mięsny i zawinięty boczek zawiń wokół mielonego tak, aby go otoczyć.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż mielone owinięte boczkiem z obu stron na złoty kolor.
6. Gotowe mielone owinięte boczkiem podawaj na talerzach, najlepiej jako dodatek do ziemniaków lub surówki.

Smacznego!

Podobne przepisy

polędwiczki wieprzowe owinięte boczkiem
mielone z boczkiem i serem
kapuśniak z boczkiem
indyka z boczkiem
ramen z boczkiem