Przepis na mielone z ciecierzycą 📖
Składniki:- 1 puszka ciecierzycy (400g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Odsącz ciecierzycę, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
2. W blenderze zblenduj ciecierzycę, cebulę i czosnek, aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Przenieś masę do miski i dodaj jajko, mąkę, bułkę tartą, paprykę słodką, kminek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Odstaw masę na około 15 minut, aby składniki się przegryzły.
5. Na patelni rozgrzej olej.
6. Formuj małe kotleciki z masy ciecierzycowej i smaż je na patelni z obu stron, aż staną się rumiane.
7. Odcedź nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
8. Serwuj mielone ciecierzycowe jako samodzielne danie lub dodatek do ulubionych sosów i sałatek.