Przepis na mielone z łopatki 📖
Składniki:- 500g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. Do miseczki dodaj mieloną łopatkę, posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę oraz przyprawy: majeranek, paprykę, sól i pieprz.
3. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Foremkuj porcje mięsa, nadając im wybrany kształt (np. kotlety).
5. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mielone z obu stron do momentu, aż staną się złociste.
6. Ugotowane mielone możesz podać na talerzu, jako samodzielne danie, lub wykorzystać je do przygotowania spaghetti bolognese lub innych potraw.
Smacznego!