Przepis na soczyste mielone z łopatki 📖
Składniki:- 500g mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso z łopatki pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. W misce wymieszać mięso z posiekaną cebulą i czosnkiem.
4. Dodać jajko, bułkę tartą, musztardę, sos worcestershire, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
5. Można zostawić farsz na jakiś czas w lodówce, aby smaki się przegryzły.
6. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać trochę oleju.
7. Formować z farszu kotleciki o średnicy około 8-10 cm i kłaść je na rozgrzaną patelnię.
8. Smażyć na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż mielone będą dobrze przypieczone i soczyste w środku.
9. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówka lub sos.
Smacznego!