Przepis na mielone z lopatki wieprzowej 📖

Składniki:
- 500 g lopatki wieprzowej bez kości
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Lopatkę wieprzową pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zmiel w maszynce do mięsa.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę i czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz oraz majeranek. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju.
5. Formuj z mięsa kulki i lekko spłaszcz je na patelni, smaż z obu stron na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze usmażone i chrupiące.
6. Gotowe mielone możesz podać jako główne danie lub jako składnik kanapek, burgerek czy sałatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz z lopatki wieprzowej
pyszny gulasz z łopatki wieprzowej
szybki obiad z łopatki wieprzowej
mielone z łopatki
mieso mielone z lopatki