Przepis na mięsne bigos 📖
Przepis na mięsny bigos:Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 500 g kiszonej śliwki
- 500 g różnego rodzaju mięsa (np. wieprzowina, kiełbasa, polędwica)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić na nieduże kawałki.
2. Cebulę, czosnek i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek i marchewkę.
4. Dodać mięso i smażyć, aż będzie lekko zarumienione.
5. Następnie dodać kapustę i śliwki, całość wymieszać.
6. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, sól i pieprz.
7. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny, czasami mieszając.
8. Bigos powinien być dobrze przegryzławy i aromatyczny.
9. Podawać gorący z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!