Przepis na mięso mielone z pieczarkami 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe lub drobiowe)
- 200g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, ketchup, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko połącz, aby powstała jednolita masa.
2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć pokrojone pieczarki. Smaż je na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
3. Do masy mięsnej dodaj smażone pieczarki i ponownie dokładnie wymieszaj, aby były równomiernie rozprowadzone.
4. Z powstałej masy formuj małe kulki, a następnie spłaszcz je, aby powstały kotlety.
5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na średnim ogniu, aż będą dobrze rumiane i dokładnie przypieczone (około 3-4 minuty z każdej strony).
6. Gotowe kotlety możesz podawać jako danie główne lub umieścić w bułce hamburgerowej z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

mieso mielone faszerowane pieczarkami
mielone mięso
mieso mielone
mięso mielone do spaghetti
obiad mięso mielone