Przepis na młodą kapustę słodko-kwaśną 📖
Składniki:- 1 młoda kapusta (ok. 1 kg)
- 1 cebula
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę dokładnie opłucz w zimnej wodzie, usuń zewnętrzne liście i pokrój ją na cienkie paski.
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
4. Dodaj do garnka pokrojoną kapustę i mieszaj, aż się lekko zeszkli.
5. Wsyp cukier, ocet i bulion warzywny, dokładnie wymieszaj.
6. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i dusz kapustę pod przykryciem przez około 45 minut, aż kapusta będzie miękka.
7. W trakcie duszenia sprawdzaj, czy kapusta nie przypala się do garnka i dodawaj odrobinę wody, jeśli będzie to konieczne.
8. Gdy kapusta będzie gotowa, dopraw ją solą i pieprzem do smaku.
9. Przełóż do miseczek lub słoików i podawaj jako dodatek do różnych dań.
Smacznego!