Przepis na młodą kapustę 📖

Przepis na młodą kapustę:

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1 łyżka octu jabłkowego lub cytrynowego

Instrukcje:
1. Pierwszym krokiem jest obranie zewnętrznych, zwiędłych liści z młodej kapusty oraz dokładne umycie jej pod bieżącą wodą. Następnie ściskamy lekko główkę kapusty, aby usunąć nadmiar wody.
2. Kapustę kroimy na cienkie paski lub siekamy w drobne kawałki.
3. W dużym garnku rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
4. Dodajemy pokrojoną młodą kapustę do garnka i mieszamy z cebulą i czosnkiem. Smażymy przez kilka minut, aż kapusta zmięknie nieco.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcemy nadać kapuście lekko kwaśny smak, możemy dodać 1 łyżkę octu jabłkowego lub cytrynowego.
6. Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Gotujemy kapustę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 20-30 minut, aż będzie miękka i dobrze ugotowana.
7. Po ugotowaniu młodą kapustę możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs, np. pieczonej kiełbasy czy pieczeni.
8. Smacznego!

Podobne przepisy

młodą kapustę fit
pyszną młodą kapustę
młodą kapustę do schabowego
młodą kapustę do obiadu
młodą kapustę duszoną