Przepis na mokry chlebek bananowy 📖
Oto przepis na pyszny mokry chlebek bananowy:Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub czekolady (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
2. W dużej misce rozgnieć banany widelcem, a następnie dodaj jajka, cukier, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. W innej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do miski z masą bananową. Delikatnie mieszaj, aż wystąpią tylko suche resztki.
5. Jeśli chcesz dodać orzechy lub czekoladę, teraz jest odpowiedni moment. Dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż masę do przygotowanej formy do pieczenia.
7. Piecz chlebek w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut. Upewnij się, że po wyjęciu z wierzchu jest lekko zrumieniony i w środku jest suchy patyczek.
8. Wyjmij chlebek z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia w formie przez kilka minut, a następnie wyjmij go i przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
9. Gdy chlebek jest już całkowicie ostudzony, pokrój go na plasterki i podawaj.
Smacznego!