Przepis na muffinki confetti 📖

Poniżej znajduje się przepis na muffinki confetti:

Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki masła, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki posiekanej czekolady lub kolorowych cukierków

Sposób przygotowania:
1. Najpierw należy podgrzać piekarnik do temperatury 180°C (355°F). Przygotować foremki na muffinki, wyłożyć je papilotkami.
2. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
3. W dużej misce umieścić cukier, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać, a następnie dodać jajka, mieszając po każdym dodaniu.
4. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych, naprzemiennie z mlekiem. Mieszać, aż składniki się połączą.
5. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę lub kolorowe cukierki i delikatnie wymieszać.
6. Przełożyć ciasto do przygotowanych foremek na muffinki, napełniając je do 2/3 wysokości.
7. Piec muffinki w nagrzanym piekarniku przez około 18-20 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek muffinka będzie suchy.
8. Wyjąć muffinki z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort confetti
muffinki
muffinki xxl
fit muffinki
muffinki wielkanocne