Przepis na muffinki czekoladowe doradca smaku 📖

Przepis na muffinki czekoladowe:

Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ¾ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałki

Instrukcje:
1. W dużym misce wymieszaj razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

2. W drugiej misce ubij jajka z obiema cukrami, jogurtem, olejem roślinnym i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie gładka.

3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę ze składnikami mokrymi, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą.

4. Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić kawałki czekolady w cieście.

5. Przełóż ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do około 2/3 ich pojemności.

6. Piecz muffinki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 18-20 minut, lub do momentu, gdy wbity w muffinkę patyczek wyjdzie suchy.

7. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

doradca smaku grochówkę
doradca smaku kruszonkę
krupnik doradca smaku
flaki doradca smaku
tiramisu doradca smaku