Przepis na tiramisu doradca smaku 📖
Tiramisu to klasyczny włoski deser, który można przygotować w domu. Oto przepis na tradycyjne tiramisu:Składniki:
- 150g biszkoptów lub herbatników
- 250g mascarpone
- 3 jaja
- 80g cukru
- 250ml mocnej kawy
- Kakao do posypania
- 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Oddziel żółtka od białek jajek i umieść je w dwóch osobnych miseczkach.
2. Do miseczki z żółtkami dodaj mascarpone i cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. W drugiej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
4. Delikatnie połącz ubitą pianę jajkową z masą mascarpone, unikając rozpuszczania piany - wystarczy delikatne wymieszanie składników.
5. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę likieru amaretto do ostudzonej kawy, aby podkreślić smak tiramisu.
6. Przygotuj płaszczynkę lub niewielki prostokątny pojemnik. Zanurz biszkopty lub herbatniki w kawie (albo sparzonym likierem amaretto) i układaj je na dnie pojemnika.
7. Połóż na nich warstwę masy mascarpone.
8. Powtórz kolejność: biszkopty namoczone w kawie, a następnie masa.
9. Powtórz raz jeszcze, aby uzyskać kilka warstw.
10. Posyp wierzch tiramisu obficie przesianym kakao.
11. Przełóż pojemnik do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. Tiramisu najlepiej smakuje po ostygnięciu i "przegryzieniu" w lodówce.
12. Przed podaniem posyp wierzch kakao i udekoruj bite śmietaną lub świeżymi owocami, jeśli masz ochotę. Możesz również ozdobić świeżą miętą lub czekoladowymi wiórkami.
Smacznego! Tiramisu jest nie tylko pyszne, ale również bardzo proste do przygotowania w domu.