Przepis na najlepszą drożdżówkę 📖

Składniki:

- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 75g masła
- 2 jajka
- 20g drożdży
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- konfitura do nadzienia (np. truskawkowa, malinowa, czy czekoladowa)
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się aktywować.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól oraz skórkę z cytryny.

3. Dodaj jajka, roztopione masło oraz aktywowane drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.

4. Przenieś ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.

5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

6. Gdy ciasto podrośnie, ponownie wyjmij je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie wygnieć. Następnie rozwałkuj je na prostokątną płat o grubości około 1-2 cm.

7. Na jednej połowie prostokąta równomiernie rozsmaruj konfiturę, a następnie zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku, tworząc wałek.

8. Układając wałek w jednym kierunku, przecinaj go na kawałki o grubości około 3-4 cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

9. Ponownie przykryj drożdżówki ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby ponownie podrosły.

10. Przed włożeniem do piekarnika, rozgrzej go do 180°C (temp. z termoobiegiem) lub 200°C (bez termoobiegu).

11. Piecz drożdżówki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i napuszone.

12. Wystudzone drożdżówki posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

Najlepszą napoleonkę
najlepsza mizerie
najlepsza lasagne
lasagne najlepsza
najlepszą karkówkę