Przepis na najlepsza lasagne 📖

Oto przepis na wyjątkową lasagne:

Składniki:
- 250g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 200g sera ricotta
- 100g parmezanu, startego
- 200g szpinaku, umytego i posiekanego
- 8-10 makaronowych płatów lasagne
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Najpierw opiekamy mięso w dużym garnku, aż stanie się brązowe. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
2. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
3. W osobnym garnku wrzucamy szpinak i gotujemy na małym ogniu, aż opadnie. Następnie odsączamy i odkładamy na bok.
4. W innym garnku gotujemy płaty lasagne według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj należy je gotować w osolonym wrzątku przez około 10 minut. Po ugotowaniu odsączamy i zalewamy zimną wodą.
5. Do naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę sosu mięsnego, następnie układamy płat lasagne. Następnie dodajemy połowę sera ricotta, połowę szpinaku i posypujemy startym parmezanem. Powtarzamy ten proces kolejny raz.
6. Na wierzch wykładamy ostatnią warstwę płatów lasagne, polewamy pozostałym sosem mięsnym i posypujemy resztą startego parmezanu.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ser się roztopi i lasagne będzie złocista.
8. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

lasagne najlepsza
najlepszą karpatkę
najlepsza karpatka
najlepszą karkówkę
wątróbkę najlepsza